СПЕЦІАЛЬНА ДОПОВІДЬ ПРОФЕСОРА ВАСИЛЯ ШЕНДЕРОВСЬКОГО

В рамках Міжнародної Фреїківської конференції з фізики і технології тонких плівок і наносистем МКФТТПН-XIX, яка проходила з 9-14 жовтня 2023 року студенти спеціальності Середня освіта (фізика та астрономія) мали можливість послухати доповідь професора Василя Шендеровського про видатних вчених та їх дослідження в галузі фізики.

Василь Андрійович – доктор фізико-математичних наук, професор, автор і співавтор понад 500 наукових, науково-популярних і публіцистичних праць. Співавтор трьох фундаментальних монографій з фізики напівпровідників:

Широкій громадськості відомий насамперед як автор тритомника нарисів про видатних учених з українським корінням, які зробили значний внесок у розвиток світової науки, «Нехай не гасне світ науки».

Упорядник і редактор 4-х томної праці про видатного українського вченого Івана Пулюя: «Іван Пулюй.

З його ініціативи вперше в Україні перевидано Біблію в перекладі Пантелеймона Куліша, Івана Пулюя та Івана Нечуя-Левицького. За редакцією Василя Шендеровського вперше перевидано українською мовою німецькомовну монографію видатного вченого-фізика Олександра Смакули «Монокристали» (2000), видано збірку творів Ганни Барвінок та матеріалів про неї (2001; це була перша книжкова публікація оповідань письменниці після 1927 року).

Започаткував авторську програму «Нехай не гасне світ науки» і п’ять років вів її разом з журналісткою Еммою Бабчук на першому каналі Українського національного радіо. Вийшло 125 передач про видатних українських учених, які з різних причин були маловідомими або замовчуваними.

Автор сценаріїв до науково-популярних фільмів:

«Іван Пулюй. Повернення», який отримав першу премію на Міжнародному конкурсі «Нашого цвіту — по всьому світу» у 2001 р.;

«120 років Чернівецькому університету»;

«Олександр Смакула».

Василь Шендеровський — ініціатор, організатор і виконавчий директор Міжнародного енциклопедичного бюро з фізики, діяльність якого скеровано на створення українською мовою «Енциклопедії фізики», словників, посібників з фізики та історії науки.

Майбутні вчителі мали можливість познайомитись із Великою Людиною, Великим Фізиком, Великим патріотом!